Д-р Скендер Сила: Не се знае с точност кога ще бъде краят на пандемията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Европа ситуацията е критична, в много държави се увеличава броят на леглата, интензивните отделения са претоварени, увеличава се и броят на починалите. Ситуацията в България е още по-трудна. Това заяви в сутрешния блок "Денят започва" по БНТ д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация у нас.

Още в началото СЗО даде указания на държавите членки, включително България - има нужда да се увеличи тестването сред населението, проследяването на контактите и изолацията.

Другото измерение е увеличаването на информираността сред населението, като се обясняват простите мерки, които всеки от нас може да вземе - носене на маска, поддържане на дистанция, избягване на струпвания на хора.

В момента PCR е най-надеждният тест по отношение на спецификата и чувствителността на коронавируса, но сега виждаме антигенните тестове и тестове, които могат да се прилагат дори у дома. Вчера в САЩ това вече започна, скоро такива тестове ще бъдат одобрени и в ЕС. Очакваме следващите седмици да стане това и да се закупят и дарят тестове на страните с нисък и среден доход, обясни д-р Сила.

Лятото и следващата зима ще бъдат много по-леки от настоящата. Но точно кога ще бъде краят на пандемията, не се знае с точност, каза в заключение д-р Скендер Сила.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад