Д-р Стефан Константинов: Здравеопазването е без подобрение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Имаме исторически най-висок връх на парите, които ще се дадат в бюджета за здравеопазване - над 9 млрд. лева. Само НЗОК ще има 7 млрд. и 27 млн. лева, което е близо милиард повече от предходната година. Самото Министерство на здравеопазването ще изразходва около 1 млрд. лева, коментира в "Денят започва" бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Това означава, че парите за здравеопазване на Здравната каса са се увеличи с около 2,7 пъти за десетина години, а на Министерство на здравеопазването близо три пъти.

Изводът обаче е, че с увеличаването на парите, качеството на здравеопазването не се е подобрило.

"Системата е простичка. Казваш какво искаш да реформираш в една система, какво трябва да се направи, казваш с какви пари си го осигурил. Ако не си го казал това, а заявяваш само, че даваш повече пари, няма какво да се подобри. Място за оптимизъм няма. Просто едни повече пари ще бъдат дадени, старите проблеми ще си останат. Нищо добро няма да се случи. Бих казал, че здравеопазването е без подобрение", отбеляза д-р Константинов.

По думите му в здравеопазването има неотложни проблеми, които трябва приоритетно да бъдат решени. Първият от тях е парите, които плаща пациентът от джоба си заради лошата постройка на здравната ни система.

"Организацията върви по много грешен път, по който се руши смисълът хората да се осигуряват. Когато вие разберете, че за всичко трябва да си плащате в болницата, пред вас все повече ще стои въпросът: аз за какво точно се осигурявам? Много от нещата, за да бъде решен този въпрос не изискват дори законови промени, а наредби на Министерство на здравеопазването."

Според него вторият голям приоритет е качеството на услугите, защото имаме достъпно здравеопазване, но "е тотална джунгла". Третият голям приоритет е справедливото финансиране на лечебните заведения, откъдето е и подприоритетът - финансирането и заплащането на работещите в здравеопазването, което е тотално изкривено.

Парите сега ще бъдат раздадени, както винаги, на базата на лобистки натиск, на популистки натиск, на лични виждания.

"Общопрактикуващите лекари тази година ще получат 22% увеличение. Миналата година също получиха увеличение и какво от това? Това е демонстрация как даването на пари нищо не решава, защото те са една шепа хора - възрастни, намаляват все повече. Проблемът на общопрактикуващите лекари не е тяхното заплащане, а начинът, по който са принудени на функционират - това разделение, това фрагментиране на общопрактикуващи, на специалисти, на болнични - архаизми, които непрекъснато ни се повтарят и се сменят все по-неквалифицирани политици с едни и същи заклинания - цифрово здравеопазване, изнасяне на неща от болничната помощ в доболничната..."

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад