Проф. Лиляна Вълчева: Бюджетът на висшите училища е безпринципно направен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

178,3 млн. лева са нашите прецизно изчислени искания и са в последователната политика, която за трета година прилагаме или трябва да приложим в системата за висшето образование, това заяви в "Денят започва" председателят на синдикат "Висше образование и наука", КНСБ, проф. Лиляна Вълчева.

Тя посочи, че през 2021 г. са заложени първите 63 млн. лева за ръст на доходите на работещите в системата и основно на академичния състав.

"В следващата 2022 г. тези пари станаха 80 - 103 млн. лв. с добавените всички пари. Сега е логично да поискаме 134 млн. лева, които са прецизно изчислени, доколкото е възможно. Това е така, защото знаем числения състав на научно-преподавателския състав и на служителите, но не знаем броя на студентите. Броят на студентите винаги се утвърждава в началото на годината, но тъй като сме в система на продължаващ бюджет, това не можем да го вземем, и сме се базирали на бройката от миналата година", поясни проф. Вълчева.

Допълни, че с тези 134 млн. лв. с държавата се договаря базовата заплата на асистент. Спрямо нея се договарят останалите заплати на академичния състав.

"Тази година трябваше във второто тримесечие да договорим 1680 лв. заплата на асистент, тъй като в момента тя е 1500 лв., която нето е 1020 лв. Това е безкрайно демотивиращо за младите хора да станат асистенти."

Категорична е, че бюджетът на висшите училища е безпринципно направен. С проекта за новия бюджет 21 висши учебни заведения ще имат сериозни затруднения, подчерта тя.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад