Ердоган награждава български спасители за помощта след земетресението в Турция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Представител на българските спасители в Турция ще бъде награден от турския президент Реджеб Ердоган в знак на благодарност за усилията и помощта, която страната ни оказа на югоизточната ни съседка след опустошителните трусове.

Отличието ще получи пожарникаря Петър Петров, който ще представлява цялата група спасители от България. Той е придружен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, които заминаха за Анкара с пореден пакет помощ за пострадалите от разрушителното земетресение - палатки, одеяла и генератори.

"България участва с най-много жива сила и помощи. Ние сме се заявили като Турция периодично поставя искания в рамките на поставения механизъм за помощ. Отговаряме на тях в рамките на възможностите ни до степен, в която да не накърняваме нашия капацитет за защита от бедствия и аварии. Този жест на помощ се оценява изключително високо и мисля, че беше ключов за подобряване на отношенията между двете държави", заяви Демерджиев.

В рамките на визитата той ще се срещне с турския си колега Сюлейман Сойлу, с когото ще обсъдят охраната на общата граница.

Демерджиев изтъкна, че взаимодействието между двете държави за справяне с мигрантския натиск работи и се оценява от ЕК. При 40% ръст на опитите за преминаване, допуснатите мигранти на наша територия за 60% по-малко.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад