Д-р Тодоровска, БЧК: Над 57% от смъртните случаи намаляват при инциденти на пътя, ако се окаже навременна първа долекарска помощ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Два случая от последните дни ни подсещат за нуждата да можем да оказваме пълноценна първа помощ. Катастрофата на АМ Тракия с буса със сръбските деца, както и случая с мълнията в Приморско… Използваме тези събития като отправна точка за една много по-широка, голяма и важна дискусия свързана с обществената ни култура по оказването на първа помощ. 

Обучението на кандидатите за шофьори е базисно, въвеждащо обучение, за младите хора това е първи сблъсък с първа долекарска помощ, каза в "Денят започва" д-р Надежда Тодоровска, зам.-директор на БЧК. Програмата на БЧК, одобрена от Министерство на здравеопазването и Министрество на образованието, е 8-часова, няма как да има много сериозни познания, а само въвеждащи. И затова Български червен кръст апелира да се въведат опреснителни курсове за първа помощ.

"Сертификатите, удостоверенията, които издаваме, са валидни за цял свят, но са валидни в рамките на 5 години след издържане на изпитите при нас", поясни д-р Тодоровска.

Статистиките показват, е над 57% от смъртните случаи намаляват при инциденти на пътя, ако се окаже навременна първа долекарска помощ.

Съдържанието на аптечките в автомобилите е регулирано с инструкция от 2008 г. и има нужда от обновяване.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад