Къде изчезна водата на Своге и кога ще се възстанови водоподаването в града?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Следващата ни тема е свързана с проблемите с водоснабдяването на редица точки в страната ни. Населени места в 12 области са с нарушен режим на водоснабдяване. Най-актуалните проблеми са в община Своге и в област Велико Търново. Но извън тях проблеми с водоснабдяването има на редица места в страната ни, буквално от десетилетия. Някои от тях са поради остаряла водопреносна мрежа, други поради колосални загуби по системите. За това разговаряхвме с Мария Златкова, геолог и спелеолог, както и Иво Димов, зам.-председател на Националното сдружение на общините, кмет на Димитровград.


Мария Златкова обясни, че не е пресъхнала реката в Своге, а е пресъхнал Искрецкият карстов извор, от който се захранват градът и близките села.

    "Искрецката река не е пресъхнала, тя се образува от две по-малки рекички - река Козле и Брезенската река. Те се вливат в село Искрец, а след това и в река Искър. Пресъхва карстовият извор, който се намира на Брезенска река. Той е пресъхвал и друг път. Разликата между предишните пресъхвания и сегашното е дебитът", разясни Мария Златкова.

Уточни, че предишните пресъхвания са били при пълноводие пред пролетта - през 1977, 1980 и 1981 г. По време на Свогенското земетресение през 1980 г. за 24 часа водата е изчезнала, а тогава дебитът е бил много голям.

Тя смята, че е въпрос на време да се разреши проблемът, като най-вероятно до седмица водата ще излезе и то с много по-голям дебит.


Иво Димов заяви, че проблемът с водата е много сериозен в цяла България и скандалното е не толкова инцидентните липси на вода или намаляването на питейната вода, колкото, че ВиК дружествата губят големи количества вода в населените места. Той уточни, че сериозна политика за решаване на проблемите във ВиК сектора няма на държавно ниво. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините.

Допълни, че през първия програмен период, когато бенефициент са били общините, проблемът е бил нищожен - "усвоиха се тези средства, рехабилитираха се десетки хиляди километри водопреносна мрежа. А във втория програмен период това не се случи и най-вероятно скоро няма да се случи".

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад