Камелия Нейкова: Не смятам, че в избирателните списъци има български граждани, които са без избирателни права

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В края на днешния ден ще стане ясно, дали всички регистрирали се за изборите през октомври партии ще бъдат допуснати до вота, тъй като след приключване на срока за регистрация има 5 партии и 3 коалиции в условие на неприключила проверка на подписките. Ако някоя от тези партии или коалиции не е събрала необходимия брой подписи, нейната регистрация ще трябва да бъде заличена, това заяви в "Денят започва" председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Само регистрираните в срок коалиции от партии могат да подават заявления до 27 август за отразяване на промени, настъпили в състава на коалицията - напускане на партия или включване на нова партия.

Изборният кодекс дава право на вече регистрирани за изборите да се откажат от участие във вота и да бъдат заличени. Крайният срок да се заяви това е до 17 часа на 30 август, обясни тя.

Камелия Нейкова коментира и темата с т.нар. "мъртви души", като подчерта, че никога не е одобрявала този израз. По думите ѝ такива няма.

"Ако има, те са единици. Под "мъртви души" аз разбирам починали лица, които е възможно да са починали от насрочването на изборите, от отпечатването на предварителните избирателни списъци до отпечатването на окончателните. Аз не смятам, че в избирателните списъци има български граждани, които са без избирателни права", посочи тя.

Все още не са обявени официалните резултати от последното преброяване на населението. Избирателните списъци се отпечатват и броят на избирателите е според преброяването от 2011 година, допълни председателят на ЦИК. Свидетели сме, че броят на населението, съответно и на избирателите в едни изборни райони се увеличава, в други намалява, но без официално обявени резултати не може да се изготвят избирателните списъци на база на това последно преброяване, обясни още тя.

Според предварителните избирателни списъци броят на избирателите е малко над 6 млн. и 661 хиляди. Това са хората с избирателни права, независимо дали живеят в България или в чужбина. При тези избори няма изискване за уседналост, каквото има при местни избори и при избори за членове на ЕП, добави председателят на ЦИК.

Не е необходимо закупуване на нови машини - те са толкова, колкото бяха и през ноември на последните избори. Тя подчерта, че модифициране на софтуера към този момент не се налага.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад