Д-р Васил Пандов: От 1 август започва издаването на електронни направления за хоспитализация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Направлението за хоспитализация от 1 август трябва вече да бъде издавано като електронно направление, като и самите лечебни заведения трябва да издават епикриза също на електронен носител - тя става част от електронното пациентско досие.

Етапите на дигитализация от 1 юни обхващаше извънболничната помощ, а от 1 август болничната помощ. Към момента подготовката е по план. Това каза в студиото на "Денят започва" доц. д-р Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова и председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

Всички лечебни заведения са подготвени, събира се информация за всички тях, които имат връзка с националната здравна информационна система. Три основни дружества доставят софтуер на болниците и обхващат над 90% от всички болници. Софтуерът вече е синхронизиран с изискванията, каза още той.

Още от 1 юни - два месеца преди началото на процеса, системата позволява издаването на електронни направления за хоспитализация. До момента са издадени 44 000 ел. направления, което доказва, че системата работи, каза Пандов. До момента има 261 хоспитализации, като е проверено в 54 големи болници, че системата функционира.

Електронното здравеопазване е способ за осветляване на процесите в здравеопазването. В момента ще имаме в реално време данни кога един пациент е постъпил и изписан от едно лечебно заведение, епикризата няма да може да бъде променяна или ако бъде променяна за това ще има следа. Съществуват редица фактори, които ще подобрят контрола в борбата с фиктивните хоспитализации, каза Пандов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад