Д-р Виткова: Закъсняхме с мерките, затова виждаме последствията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През лятото беше загубено време, в което здравната система можеше да бъде така подготвена с мерки, които са предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни от Ковид, но кадрово до кога ще издържи здравната система, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Мими Виткова, бивш здравен министър. В провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита д-р Виткова.

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват експоненциално, когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

"Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности", заяви Петър Велков. И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта и д-р Виткова.

"В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична беше Мими Виткова.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад