Даниел Лорер: Настоящият инфлационен пакет от 2 млрд. е част от идеологията на правителството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пакетът от 2 млрд., който "Продължаваме промяната" предлага все още за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел. Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани, и за българската икономика, това каза в "Денят започва" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той не е самоцел, защото ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022, с който вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за НЗОК вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри, така че грижата за хората и грижата за българската икономика са втъкани в това, в което повярва това правителство и го прави от ден едно, подчерта Лорер.

Настоящият инфлационен пакет от 2 млрд. идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българската икономика и българските граждани през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Така че не бива да има изненада или спекулация, че в момента реагираме на някаква особена ситуация, котегоричен е той. Това е част от идеологията на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и да расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да продължат да се справят в тази трудна ситуация.

Министърът на иновациите и растежа обясни, че доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Това е и целта на вдигането на пенсиите и някои от освобождаванията на семействата за детски надбавки. По думите му това няма да повлияе на бюджета, тъй като в хазната има достатъчно пари, с които правителството да си позволи тези мерки. Определи като "палава" тезата на опозицията, че управляващите харчат твърде много.

"Истината е, че ние не харчим много. Ние инвестираме в България и в нейното бъдеще, защото ние вярваме. Ние искаме да си останем тук, искаме България да е една правова държава със стабилна икономика, където хората изкарват достойни доходи. Затова инвестираме в нея", каза още той.

Според Лорер корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. "Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас", каза той.

Лорер заяви, че българската икономика нараства през първото тримесечие, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад