Даниел Лорер : Сигналът срещу Асен Василев е заради среща, на която той не е присъствал

Предаване: Панорама, 25.03.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди една година у всички нас имаше усещане за пропиляно време, усещане за вапиюща корупция, отчаяние... Така дойдохме ние, така бяхме избрани. Това коментира в "Панорама" Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа. За тези 100 дни се случи огромна промяна за политическия дебат у нас - нещата са открити, на масата, подчерта Лорер.

На нас ни се наложи да управляваме няколко огромни кризи - ковид кризата, инфлацията в цените на енергоносителите, подчерта Лорер. За тези 100 дни в Европа се случи немислимото от десетилетия - война в Украйна, буквално на прага на България, допълни той.

Планът за възстановяван е технически готов и вече очакваме датата, на която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойде у нас, обясни Лорер.

По думите му, първият транш от европейски средства по Плана ще дойде в България това лято.

Тази коалиция показа, че е способна да приема бюджет на България, който вярва в нея и е способен да навакса пропуснатото през тези 10 години, заяви министърът.

Той коментира и арестите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и други лица от партията. Лорер обясни, че това са арести, свързани с престъпна дейност, а не с политическа дейност. Въпросът е защо българската прокуратура за пореден път отказва да предприеме последващи действия срещу определени фигури от българската държава.

Правосъдната реформа е най-важното, което ние сме обещали на българския избирател и ние вече запознахме, категоричен е Лорер.

Европейската прокуратура има изключително мащабни разследвания в момента и ние сме изключително зарадвани, че предвид липсата на българската прокуратура, европейската започва да запълва този вакуум, допълни Лорер.

Министърът коментира и сигнала срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Подаденият сигнал е относно среща между него и друг човек, на която самият Асен Василев не е присъствал и този човек не е присъствал, това е информацията, която достигна до мен, коментира Лорер.

Коалицията е здрава не заради личности, а заради принципи, подчерта той относно участващите в управляващата коалиция партии.

Построяването на "Турски поток" от българското правителство даде на Путин последната карта, че може да заобиколи доставките на газ не само на север, но и на юг, заяви Лорер.

Заявихме съвсем ясно, че преговори с "Газпром" докато има война в Украйна, няма да има. От предишните договори България не се отказва, защото няма как да спрем доставките, обясни той.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад