Даниел Вълчев: Една от най-корумпираните системи в България е здравеопазването

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Едно от нещата, които съм научил от царя е, че политиката е изкуството да може да даваш знаци и да може да ги разчиташ.  Според мен получаваме два знака относно ситуацията със списъка „Магнитски“. Първо, че идеологическата борба, а оттам икономическата, политическата се изострят между САЩ и Русия и няма сива зона. По отношение на четири от лицата, те са свързани с Русия и подозирани в руски интереси в България. По отношение на г-н Горанов е различно. Това е знак, че САЩ внимателно следят политическия процес у нас и дават знак на г-н Борисов да бъде по-гъвкав в разговорите при евентуално съставяне на евроатлантическо мнозинство в следващото събрание. Това каза юристът Даниел Вълчев в „Денят започва с Георги Любенов“

Той изясни смисълът на закона „Магнитски“:

„Законът „Магнитски“ е акт на Американския конгрес, който дава възможност на американската администрация, да налага определени ограничения на чуждестранни, по отношение на САЩ, физически и юридически лица. В акта има две цели – едната е във финансовата система на САЩ да не влизат пари и други финансови активи, които са със съмнителен, престъпен произход. Втората цел е да се даде възможност на Държавния департамент да оказва политически натиск на други държави“. 

От юридическа гледна точка относно закона „Магнитски“ Вълчев добави: „Законът се прилага единствено по отношение на чуждестранни за САЩ лица. Второ – трябва да се има предвид, че това е административен акт, това не е съдебен акт, дори не е прокурорски акт“.

Според Вълчев една от най-корумпираните системи в България е здравеопазването. 

„Има ли някакво разумно обяснение защо частните болници не провеждат търгове за лекарства? Правим се, че не виждаме големите неща, а се съсредоточаваме в едно-две неща, които можем да ги разкажем политически и поради това в България нещата вървят изключително бавно“, смята той.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад