Може ли и как да се овладее поскъпването на храните? Анализ на Христина Христова, Богомил Николов и Стоян Панчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не съм съгласен, че служебното правителство са дали ясен сигнал, че искат да се борят с инфлацията. Това, което чухме е, че ще седнат да мислят, ще има сериозни проверки и ще има бой по спекулантите. Според мен има малко неща, които може да направи българската държава в този момент. Инфлацията не идва от някакви действия на българското правителство, а от политиката на големите централни банки. Това каза в „Денят започва с Георги Любенов“ Стоян Панчев от Експертния клуб по икономика и политика.

Според бившия министър на труда и социалната политика Христина Христова, таванът на цените, който предлагат социалистите, не играе положителна роля, а по-скоро обратното. 

„Ако цената не устройва производителя, който предлага производството на даден продукт, той може да вложи по-лоши продукти, може да намали производството и да има дефицит на стоката. Обикновено при тавана на цените има отрицателни последици“, смята тя. 

Христова посочи, че 28% е инфлацията на малката потребителска кошница. Това са най-основните стоки и услуги, които си купуват хората с нисък социален статус и ниски доходи.

„С таван на цените единственото, което може да постигнем е килограм калкан да струва по-малко от килограм шаран“, коментира Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад