Даниела Пенева: Резултатите от дейността на антикорупционните органи е или че няма корупция, или че тя скрита

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Антикорупционният фонд за пети път публикува своя годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта. 

„Заглавието на доклада е „Антикорупционни институции 2022. Широко затворени очи“, защото резултатите от дейността на антикорупционните органи е или че няма корупция, или че тя е скрита. На практика виновни лица за корупционни деяния или престъпления няма“, коментира в „Денят започва“ Даниела Пенева – експерт, Антикорупционен фонд. 

Тя посочи, че институциите, които трябва да разследват корупцията са прокуратурата и Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

„В доклада сме представили 56 ключови разследвания за корупция. От всички тях 15 са приключили с оправдателни присъди и само 4 - с осъдителни“, изясни тя.

Според нея разследващите органи не дават достатъчно информация за дейността, която извършват и по този начин гражданите не могат да си съставят мнение дали има или няма корупция.

"Проблемът с Антикорупционната комисия е, че не са налице достатъчно гаранции за независимостта на членовете, които я управляват, няма достатъчно прозрачност, публикуват се данни само за проверките по конфликт на интереси, но не и за отнемане на незаконно придобитото имущество", допълни Даниела Пенева.

Вижте целия разговор във видеото.  

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад