Правителство на ротация - компромиси и възможности за управление

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съвместно управление, но не коалиция. Ротация на премиери, но не заобикаляне на изборните резултати. Край на политическата криза и спиралата от избори или начало на ново проблеми на ново задкулисие- коментарът днес е на Георги Харизанов и адв. Николай Хаджигенов. Вижте разговора във видеото.

Според адвокат Николай Хаджигенов "реформи ще има само в частта, която изнася лично на Борисов и персонално на Пеевски и може би институционално и на ДПС. Извън това няма да има реформи."

По думите му в този кабинет има и някои добри експерти като проф. Тагарев.

"Но нека си зададем въпроса какво ще успее да направи проф. Тагарев именно на това място, което принципно е правилното за човек като него? Този Министерски съвет ще изпълнява решенията на Народното събрание, както следва, а не както, когато управляваше ГЕРБ. Да, но сега пак управлява ГЕРБ. Просто Борисов не е министър-председател и това е единствената разлика, защото то държи правителството и НС в шепите си."

Изказа се позитивно и за министъра на правосъдието Атанас Славов, като подчерта, че, за съжаление, от него не зависи много. "Министерството, оглавявано от него, може да изготви невероятни проекти, но те трябва да минат през Делян Славчев Пеевски и Бойко Борисов."

Отказа да коментира останалите имена в състава на правителството, но препоръча да се вгледаме в това кой ще управлява Земеделието и Министерство на финансите.

По думите на анализатора Георги Харизанов присъствието на г-н Тагарев в правителството е добър знак в правилната посока. Атанас Славов също е много силно присъствие.

Харизанов коментира и поведението на президента Румен Радев във вчерашния ден.

"Откъде накъде държавният глава ще има каквото и да било отношение към редовно правителство, избрано от току-що избран парламент. Не съм сигурен, че това е начинът. Не съм сигурен, че демостративното излизане от клетвата е начинът, не съм сигурен, че демонстративното бавене на сдаването на властта и пространствените речи в парламента - всичко това са знаци, които затвърдиха усещането, че президентската институция е "кисела" от това, че се разделя със служебното си правителство и служебната си власт."

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад