Държавата, "Лукойл" и пристанището в Росенец - какви са решенията?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За Христо Алексиев, секретар по икономика на президента, въпросът, който стои на дневен ред, е проектът, стартиран от служебния кабинет, с Гърция за диверсификация на доставките на суров руски петрол.

Рафинерията в Бургас беше приватизирана през 1999 г. при правителството на Иван Костов. Тогава тя беше продадена заедно с цялата налична инфраструктура. През 2011 г. пристанище "Росенец", което обслужва рафинерията, беше дадено на концесия от правителството на Бойко Борисов. За мен е странно как сега същите тези хора се явяват спасители на това влияние, което може би те са инспирирали, каза Алексиев.

Той посочи, че темата "Росенец" има доста аспекти, които не са анализирани. Написа се предложение за промяна на закона на крак, без никаква сериозна оценка на въздействието върху държавния бюджет. Това е основен принцип. Най-малкото хората, които взимат това решение, трябваше да се запознаят с концесионния договор, в който ясно е написано, че при неговото прекратяване държавата дължи неустойки. Тя моментално трябва да плати около 30 млн. направени инвестиции от концесионера, добави Алексиев.

Повече вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад