Денят на храбростта - 6 май 2024

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

На днешния 6 май отбелязваме втория ден на Великден, Гергьовден, деня на храбростта и празника на българската армия. Затова и празничното предаване „Денят на храбростта“ ще бъде разнообазно на теми и гости.

Ще проследим поклонническия път на чудотворната икона на Светата Божия майка от Бачковския манастир, който тя изминава на втория ден на Великден вече повече от 400 години.

Ще ви срещнем с някои от първите мъже в българската армия - със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, с контраадмирал Кирил Михайлов, командир на военноморските сили, с бригаден генерал Николай Русев, командир на 3-та авиационна база “Граф Игнатиево”, с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и с генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътните войски, генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили и генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

В деня на храбростта, в който припомняме за неизброимите геройства на фронта, отваряме страниците и на един роман - "Рана" на писателя Захари Карабашлиев.

За традициите на Гергьовден ще разговаряме с проф. Лозанка Пейчева от Института по етнология и фолклористика към БАН и проф. Венцислав Димов от СУ “Св. Климент Охридски” и ще ви покажем как празнуват на този ден в Добринище и Паталеница.

Пряко от площад „Княз Александър I“ в София ще проследим тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини и отдаването на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

А в шест града на страната представителни военни оркестри ще поздравят гражданите с празнични концерти. В градската градина пред Народния театър в София ще бъде Гвардейския представителен духов оркестър.

Всичко това вижте в празничната програма на Българската национална телевизия „Денят на храбростта“ на 6 май по БНТ 1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад