Румен Радев: Не можем да свикваме с неглижирането на армията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини. Това каза президентът Румен Радев по повод Деня на българската армия.

"Напоследък някак си започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на криза, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесът е по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде трудно."

Той поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. Промените в средата за сигурност налагат да повишаваме разходите за отбрана и 2% вече не са достатъчни. Повечето натовски държави вече се ориентират към разходи от над 2%", подчерта президентът.

За него честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет:

"Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот."

В България има място за частна инициатива в здравеопазването, но държавата закъснява с изграждането на национална детска болница, така Радев коментира казуса с частната болница "Мама и аз" и допълни:

"Специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и тук държавата трябва да стои на мястото и закъснява толкова много години да изгради една национална детска болница с възможност да има всички необходими отделения, да има условия не само за децата и техните родители, да не обикалят от болница в болница, от кабинет на кабинет, от лаборатория на лаборатория."

Бързото законодателство не винаги води до желания резултат, заяви Радев по повод промените в Закона за хазарта.

Какво още каза президентът вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад