Диана Ковачева: Има неравно третиране между различните категории преболедували Ковид

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Колко са българите, преболедували коронавирус, които не могат да получат европейски електронен сертификат? Над 100 000 са, каза националният омбудсман Диана Ковачева в "Денят започва с Георги Любенов".

Сега такъв здравен сертификат могат да си извадят хората, които са си поставили ваксина и тези, които са установили заболяването си с PCR тест.

"Извън обхвата на този здравен сертификат остават хората, които са преболедували Ковид, били са регистрирани в РЗИ, имали са карантина, обаче са го установили с антигенен тест", разясни Диана Ковачева. Причината е,ч е тези тестове са по-евтини.

Извън обхвата на този паспорт остава още една категория преболедували - това са тези, които имат антитела, т.е. в някакъв момент са били болни, не са го установили своевременно и всъщност установяват само наличието на антитела. Те не са регистрирани в РЗИ. Лекарите не са на единно мнение дали тези хора трябва да си поставят ваксина, тъй като имат тела и това може да е опасно за тяхното здраве.  

Диана Ковачева: "Аз смятам, че има неравно третиране между различните категории преболедували, защото една част от тях ще могат да пътуват, без да плащат PCR по границите и ще си извадят такъв сертификат, а другите с антителата и антигенните тестове трябва всеки път да плащат, когато напускат и се връщат в България."
 
Според националния омбудсман това е дискриминационно и несправедливо. Тя е поставила този въпрос и пред председателя на ЕК, и пред комисаря по здравеопазване, както и пред нашия здравенм министър.

По темата с телковете омбудсманът заяви, че определена група пациенти са поставени в едно унизително положение - на всеки 3 години да доказват заболявания, които са необратими. Например при епилепсия или липсващ крайник.

Тези хора трябва да събират документи за един много кратък срок и те се натоварват физически, финансово, защото нямат време да си направят направления, самите комисии също се натоварват.

КЕВР все още има време да не допусне увеличаване на цените на тока и парното. 14 % се иска увеличение за София, а Топлофикация София изобщо не е подала финансов отчет пред КЕВР и аз питам на какво основание искат тези 14% увеличение. Липсва оценка за услугите, които топлофикациите си дават на услугите, които предлагат, коментира още омбудсманът Диана Ковачева.

На какви още въпроси се спря Диана Ковачева вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад