Новото лекарство срещу Алцхаймер - коментар на акад. Лъчезар Трайков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нов медикамент срещу Алцхаймер бе обявен за първи път през последните години. От 5-6 години насам се появиха първите резултати за добър лечебен терапевтичен ефект, каза акад. Лъчезар Трайков, ректор на Мадицинския университет в София. Учените разработиха правилната молекула, която няма странични ефекти. Второто нещо е, че през тези години напреднахме изключително много с ранната диагностика на болестта на Алцхаймер.

"Ако само преди десетина години това нещо беше излязло на пазара, нямаше да има никакъв ефект, защото щяхме да лекуваме хора в изключително напреднала фаза, когато каквото и да дадем, нямаше да има подобрение, нямаше да има нормално съществувание", поясни акад. Трайков.

Новият медикамент е инжекция, която се поставя венозно един път месечно. Това е едно антитяло, което е настроено така, че да прихваща малките парченца от лошия белтък, който унищожава нервната тъкан в ранен етап.

"В един момент се накъсват малкуи парченца белтъчета, които не са токсични, не са вредни за мозъка, само че за едно кратко време те се организират, образуват едни плаки, които са между клетките, които затрудняват храненето на клетката и убиват клетката. Тези моноклонални антитела прихващат този белтък в една ранна фаза и той повече не може да вреди на мозъка", разкри механизма на действие на новия медикамент.

Какво установява ранната диагностика, подмладява ли се болестта, влияе ли Ковид на нервната система - вижте целия разговор с акад. Лъчезар Трайков във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад