Димитър Стоянов: Ще подходя консервативно към решението на Народното събрание за военна помощ за Украйна, тъй като армията ни има заложени конституционни задължения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Деня на сухопътните войски Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната, пожела да има политическа воля за модернизирането им, тъй като те са тотално изостанали за сметка на другите два вида въоръжени сили. Празникът е в деня на битката при Сливница.

"Ние няма от какво да се срамуваме в нашата история, има от какво да се срамуваме днес заради това, че армията ни е изостанала тотално в модернизационно отношение", заяви военният министър.

През м. май има решение на Народното събрание за предоставяне на веоенно-техническа помощ за Украйна, съгласно което се тази военно-техническа помощ се рабира като ремонт на техника, която украинската среда би желала да бъде ремонтирана. След промяната в тоева решение вече става дума за военна и военно-техническа помощ, уточни Димитър Стоянов.

"През първия период имаше 3 доставки, които бяха направени от Министерство на отбраната - каски, бронежилетки - това беше при редовното правителство, Служебното правителство предостави предостави 350 медицински комплекта за обслужване на 35 000 ранени плюс 5000 комплекта дрехи и обувки, съгласно това решение, което беше тогава действащо на Народното събрание. Сега сме в етапа на подготовка на решението ан 48-то Народно събрание. Подготвяме пакет, който ще бъде предоставен на тренировъчната мисия в Полша за украинската армия, там ще бъде предоставено съответно и въоръжение", каза служебният министър на отбраната и уточни, че пратката за Украйна ще бъде доставена своевременно на територията на стрна - членка на НАТО.

Димитър Стоянов подчерта, че ще подходи консервативно към това решение на Народното събрание, тъй като армията има заложени конституционни задължения - няма как да изпратим неща, които са от особена важност.

"Странно ми звучи да бъдат изпратени нашите комплекси C 300, които са най-модерните, с които ние разполагаме - а с какво ние ще покрием нашето небе, с какво ние ще защитим нашата страна?", попита военният министър?

Какво каза Димитър Стоянов и за самолетите F 16 и подготовката на военните пилоти вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад