Димитър Стоянов: Тагарев да обясни ще се разполагат ли чужди военни сили у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът се справя чудесно със задължението си да бъде коректив на управлението. Няма как да не бъдат критикувани действията на правителството, особено когато имаме провали в управлението каквото е полу-Шенген. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Димитър Стоянов - секретар на президента по отбраната и сигурността и бивш служебен военен министър.

За него частичното ни приемане в Шенген е "абсолютен провал".

"България беше унизена, като се съгласи да приеме на допълнителни условия. Още 2011 година България беше покрила техническите критерии за Шенген. Изведнъж сега се повиха нови критери и изисквания и България клекна пред тях, само и само правителството да си закачи брошката на успеха от приемането в т.нар. "полу-Шенген", коментира той.

На въпрос за гласуваните промени в Конституцията Стоянов подчерта, че те са приети от Народно събрание, "в което има най-малко юристи и има едва 8% одобрение от българските граждани". Той отхвърли твърдението, че президентът е атакувал промените, които засягат неговите правомощия.

"От 21 параграфа е атакувал 8, от които само един касае служебното правителство", уточни той и допълни: "Той атакува хаоса, който се внася в Конституцията, с едни двусмислени и на моменти противоречащи си норми."

По думите на Стоянов процедурата за ротацията ще премине съгласно Конституцията и преди връчването на мандата президентът ще проведе консултации с всички парламентарни групи.

Той беше категоричен, че министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да изясни "ще има ли разполагане на чужди военни сили на територията на България", защото "тази  тема не е дискутирана с върховния главнокомандващ, не е дискутирана и в комисията по отбрана в Народното събрание". За него думите на Тодор Тагарев за евентуално участие на България в операцията срещу хутите в Червено море са необмислени:

"Едни такива необмислени думи поставят в изключително сложна ситуация българи, пленен на един кораб и трябва много внимателно коментираме как и къде ще участваме и имаме ли мандат да говорим тези неща."

Какво още каза секретарят на президента по отбраната и сигурността вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад