Вили Лилков: Кризата в СОС не бива да се прехвърли в Столична община

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До 25 януари, когато е насрочено официално заседание на Столичния общински съвет, основните политически сили трябва да започнат по-целенасочени разговори. Неработенето на СОС вече създава проблеми на София - общината има един дневен ред, който си тече, трупат се преписки и проблеми. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" общинският съветник от местната коалиция "Синя София" проф. Вили Лилков.

Той даде пример с необходимостта бързо да се гласуват мандати на районните кметове, защото срокът за програмата за саниране изтича на 16 януари.

"Изпускаме срокове - до 15-20 февруари ние трябва да разгледаме бюджета. Този дневен ред ни притиска да намерим разумно решение", допълни проф. Лилков.

Според него предложението на ПП-ДБ и "Спаси София" е коалиционно споразумение за дългосрочно управление. В коалицията, която те предлагат, се включва и БСП, и "Синя София", което е невъзможно, заяви общинският съветник и обясни:

"По-възможен вариант е този, който ние от "Синя София" предложихме с Карлос Контрера - избор на председател с мандат до приемането на бюджет за 2024 година, след което този председател подава оставка, а през това време политическите формации, от които основно зависи да се формира мнозинство и да се конституира общинският съвет и да заработи - ПП-ДБ,"Спаси София" и ГЕРБ-СДС, би трябвало да започнат преговори."

По думите му е изключително важно да се сформират постоянните комисии на СОС, защото без тях нито един доклад, подаден до общинския съвет, не може да влезе в зала, за да се разгледа и да се вземе решение. 

"Трето и това е много важно - кметът също трябва да внесе своята програма за управление и реформи в общинския съвет, да се разгледа и тази програма ще даде рамката, в която могат да влязат и преговорите между политическите сили за бъдещо управление", подчерта проф. Лилков.

Според него "на този етап няма нито управляващи, нито опозиция" в СОС.

"Ние търсим разумно мнозинство, което казва, че общинският съвет задължително трябва да започне да работи, за да не се прехвърли кризата, в която е изпаднал, да не се прехвърли в Столична община", заяви той.

Какво още каза общинският съветник от местната коалиция "Синя София" проф. Вили Лилков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад