Директорът на НИХМ: Опитват се от национална научна организация да ни превърнат във ведомствен институт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националният институт по метеорология и хидрология обяви протестна готовност - тази сутрин на сайта на института вместо обичайната прогнозата за времето се вижда съобщение за протест. Причината недоволството е намерението НИХМ да бъде прехвърлен от Министерство на образованието към Министерство на околната среда и водите.

От правителството са категорични, че това няма да затрудни работата на института. Учените, обаче, се страхуват, че това ще е проблем за осъществяване на научната им дейност, която е съществена част от работата им.

“Има създадена координационна група от колегите. Тя включва всички структури в страната. Решението за протестите и как ще протекат е тяхно. Това, което ги помолих като ръководител, е да не спират измерванията и международния обмен, който сме длъжни да правим, и системите за ранно предупреждение, които са в случай на опасни хидро-метеорологични явления”, обясни в студиото на "Денят започва" директорът на НИХМ професор Христомир Брънзов.

Той допълни, че решението на протестиращите е от днес да спре и подаването на информация към медиите в знак на протест.

“Аргументите за нашето прехвърляне, които чухме до момента, са несъстоятелни за нас като специалисти. Не е вярно, че ние обслужваме само МОСВ. Но това, което най-много притеснява хората, че се мъчат да превърнат една национална научна организация във ведомствен институт. Това е смисълът на тази трансформация. Следващата стъпка, която се очаква, гледайки какво предлагат като закон за нас, е вероятно ликвидирането ни като научна структура”, обобщи проблема проф. Брънзов.

Научната автономия на НИХМ дава възможност ръководителят на института да се избира от неговите колеги, които са членове на академичния състав на НИХМ, и да разполага самостоятелно с бюджета си. Вчера, обаче, в ресорната парламентарна комисия е одобрено предложението ръководителят да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите, съобщи проф. Брънзов.

"Начинът, по който се бърза и по който всичко това се прави зад гърба на института, е много притеснителен", допълни той.

По думите му учените от института настояват да продължат работата си като независима научна организация, а не като част от ведомство, защото НИХМ има ангажименти не само към МОСВ, но и към други ведомства по Закона за защита от бедствия и аварии.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад