Как да бъде регулирана дейността на колекторските фирми?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вече ще може да оспорваме задълженията си към колекторските фирми, а самите те  ще бъдат записани в регистър. Това са само част от промените, заложени в проектозакон за събиране на вземанията. Целта е по-ясно да бъде регламентирана дейността на дружествата за събиране на дългове и да се премахнат порочните практики.

Законът е поредният опит за регулация на индустрията. И в това няма нищо лошо. Ние се опитваме да регулираме тази дейност от 2014 г. Новият закон има няколко несъответствия. Несъответствията са там, че на европейско ниво правилата са налице. Това е Директива (ЕС) 2021/2167 относно лицата, обслужващи кредити и купувачите на кредити. За индустрията сериозният проблем са тези мними компании, които представят себе си като част от индустрията, но осъществяват практики, които са в ущърб на потребителите, коментира Атанас Каракашев, юридически съветник на Асоциацията за управление на вземания.

Този закон се забави с около десет години. Той е в полза както на потребителите, така и на фирмите, които легитимно и законосъобразно се занимават с дейността по събиране на вземания. Законът е стъпка в правилната посока. Това е мнението на адвокат Кристиан Райчев от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад