Защо трябва регламент за карането на моторни шейни в природните паркове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Карането на моторни шейни в планината се превръща  в масово екстремно преживяване. Това, обаче, създава сериозни проблеми както в защитените територии,  така и на туристите, които практикуват зимни спортове.

“На територия на Национален парк “Рила” е забранено управлението на моторни шейни. За да го правиш, трябва да имаш изрично разрешение на дирекцията на парка. Разрешение издаваме на ПСС,  за обслужване на хижите и други съоръжения, които са на територията и имат нужда от поддръжка през зимния период”, обясни в “Денят започва” Красимир Андонов - директор на НП “Рила”.

Той отбеляза, че няма определени маршрути, по които да се управляват моторни шейни на територията на парка, а и не е удачно да се прави това, защото се замърсява въздуха и влияе неблагоприятно на дивите животни.

“Проблемът съществува от години, но преди бяха единични случаите. От две-три години все повече хора могат да си позволят да си закупят моторна шейна, а установихме, че се дават и под наем в по-големите ски курорти и се организират групи в интернет, където също се дават под наем”, коментира Андонов.

По думите му залавянето на нарушителите е много трудно - моторните шейни нямат номера, а водачите са с каски.

“В акциите, които правим, участва и полицията. Шейнарите, обаче, знаят, че трудно могат да бъдат идентифицирани”, допълни той.

Според Андонов за решаването на проблема, който се задълбочава с годините, институциите трябва да действат широкомащабно и допълни, че санкциите за физически лица към момента са до 5 000 лева.

Какво още каза директорът на НП “Рила”, както и Венцислав Златарев - хижар в хижа "Иван Вазов”, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад