Добрите истории

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има истории, които могат да вдъхновяват всички нас да правим добро и да сме част от него. Как? По темата разговаряхме с Борислава Черкезова, изпълнителен директор на "Карин дом", и Емилия Лисичкова, председател на платформата "Агора".

"Добрите истории" е името на рубриката, която БНТ ще излъчва от следващата седмица. С различни репортажи ще разказваме за доброто.

"Това е програма, която стартира преди около година и част от подкрепените инициативи са в напреднал стадий на развитие. Насочена е към местното дарителство, което разчита на добрата местна кауза", поясни Емилия Лисичкова.

Доброволците от тези разкази не даряват пари, а време, усилие и сърце за различни каузи.

Първият репортаж от рубриката ще бъде излъчен на 19 май и ще ни запознае с дейността на Карин дом. В продължение на 25 години фондацията подкрепя деца със специални потребности и техните родители във Варненска област.

"За Карин дом добрата кауза е идеята, която сплотява местната общност. Нашата кауза са децата - от това по-смислена идея няма. Прилагаме различни иновативни и терапевтични подходи, но това, което е наша гордост и ни отличава, е че работим съвместно с родителите още от първата ни среща, посрещаме родителите, обясняваме им как да обгрижват и подкрепят детето си", каза Борислава Черкезова.

Кандидатите и предложенията им са оценявани в продължение на няколко месеца, а реализирането на инициативите започва от 1 септември 2021 г. Програмата е финансирана от фондация "Америка за България" и е насочена към изграждането на дарителството като устойчив модел и ценност за сплотяване на общността.

"Мисля, че подбрахме добри и различни идеи, които стимулират местното дарителство. Опитвахме се да хванем една времева линия, която се прояви в различните проекти от програмата. Дарителството е традиция, нещо, което има корени в общността и много от проектите са насочени към това да проучат корените му в населените места, да изведат личностите, които са градили тези общности, за да го предадат на следващите поколения", добави Лисичкова.

А една от инициативите в развитие е в град Дебелец - там доброволци са се заели да превърнат стария стадион в модерен спортен комплекс. Благодарение на усилията им над 200 деца от няколко футболни клуба от община Велико Търново вече използват терена за тренировки. Една от идеите е там да бъде направена и площадка за деца с увреждания.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад