Министър Божанов за киберсигурността в "Български пощи"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента, в който бъде финализирана мярката за отстъпка от 25 стотинки при зареждане на 50 л гориво, съвместно с Министерство на енергетиката и Министерство на финансите ще предложим как по електронен начин да включим всички заинтересувани страни, това каза в "Денят започва" министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той коментира хакерската атака срещу "Български пощи", като обясни, че проблемът с възстановяване на информацията идва от това, че пощите имат 3 или 5000 компютъра в страната, свързани в една мрежа. Само по себе си това е грешен подход. Възможно е всички те да са били заразени и има висок риск при стартиране на системите, вирусът отново да се разпространи. Затова процесът по изчистване на машините забавя стартирането на системите. Освен това възстановяването на изгубените данни също отнема време.

Министърът обясни, че след атаката реакцията е била твърде бавна, въпреки че от "Български пощи" са били инструктирани и от ДАНС и от Министерството на електронното управление. Реакцията е отнела 6 часа, което Божанов определи като недопустимо.

На въпрос дали има риск и за киберсигурността на БНБ, Божанов обясни, че там нивото на сигурност е по-високо, тъй като те се грижат по собствените си правила и по европейските правила за контрол на банковия сектор.

Какво още каза в студиото на "Денят започва" министърът на електронното управление - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад