Доц. Ангел Кунчев: Ешерихия коли в Кранево няма, замърсените води са само около скъсаната тръба

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкритикува заглавия като "Ешерихия коли по българското Черноморие", които всяват, според него, излишен смут. 

"Ние сме някакви странни хора, които с особен ентусиазъм, с особена злоба се опитваме да оплюем нашето си. Ешерихия коли даже и в Кранево няма. Единствената малка разлика, която видяхме при една от пробите, макар че са взимани три пъти, беше известно повишаване на ентерококите. Което е очаквано, тъй като естествено прекъсването на тази тръба и изливането на водите могат да замърсят в известна степен. Това го установяваме само около тръбата и то на някакви 100-200 метра около нея, не става въпрос дори за целия плаж, не говорим въобще за плажовете във Варна, в Албена, които нямат никакви отклонения. На това да излезеш със заглавие "Ешерихия коли по българското Черноморие" е безумно", категоричен беше главният здравен инспектор.

 Кунчев обясни, че се взимат два пъти месечно проби от всички плажове. Когато се налага, се учестява пробовземането и се прави всяка седмица, отбеляза той и допълни:

"Увеличаваме и броя на изследванията, ние вече изследваме не само за ешерия коли и чревни ентерококи, но и за салмонела и вибриони, за да сме сигурни, че когато кажем, че водата е чиста, хората могат наистина да са спокойни."

Какво още каза главният държавен здравен инспектор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад