Доц. Георги Лозанов: 24 май е празник на днешните хора на духа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво и как празнуваме днес? Това ли е най-българският празник? В студиото на празничното ни предаване разговаряхме с доц. Георги Лозанов, културолог и експерт по медии, доц. Надежда Сталянова, преподавател по съвременен български език в Софийския университет, и преводача Анджела Родео.

Тази година за пръв път празнуваме българската азбука, просвета и култура и славянска книжовност.

Доц. Сталянова отбеляза, че делото на Кирил и Методий е толкова всеобхватно, че промяната в едно наименование няма как да го промени. Това е един от най-българските празници, който е почитан и в други страни. Той е официален празник и в Чехия и Словакия. Празнуваме това, което сме в момента, посочи още тя и допълни, че това е отбелязване на едно цивилизационно събитие.

По думите на доц. Лозанов 24 май е празник на днешните хора на духа, независимо, че е празник на едно културно дело. Хубаво е всяка година да припомняме делото на светите братя, но е хубаво днес да си припомняме съвременните си писатели и творци. Нашият език ще оцелее, ако на него се казват важни неща.

Според Анджела Родео всеки език има своите предизвикателства. "Ако не чувам веднага как една книга трябва да звучи на английски, аз не съм преводачът на тази книга. Един авторски глас трябва да резонира в мен и след това знам, че мога да преведа тази книга", сподели тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад