Доц. Кайчев: Няма напредък в работата на съвместната комисия между България и Република Северна Македония

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера и днес заседава съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между България и Република Северна Македония. Доц. Наум Кайчев от българската част на комисията съобщи за "Панорама", че напредък почти няма. Срещата, която са имали, е приключила почти без резултат.

Доц. Наум Кайчев: "Няма решение за Гоце Делчев. Появи се и нов проблем от страна на Република Северна Македония - те не подписаха протокола от предишната среща, от деветата среща. Дискутирахме и за учебниците по история в Република Северна Македония за седмо отделение, т.е. за Средновековието, и фактически от всичките наши 14 бележки, засега сме минали само 3."

Проблемите са много, свързани са и със средата, в която работи съвместната комисия, в цялото медийно ппостранство в съседката ни има една негативна реторика спрямо Република България и това по някакъв начин рефлектира и върху работата на съвместната комисия, отбеляза доц. Кайчев. И коментира, че колегите му от Северна Македония се влияят от настроенията в обществото там и както е казал един от тях: "Ако кажа, че Гоце Делчев е българин, ще бъда обесен на първата улична лампа".

Вижте целия разговор във видеото.