Политика под напрежение – анализ на Димитър Ганев и Първан Симеонов

Предаване: Панорама, 15.10.2020

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо властта не налага по-строги мерки, когато сериозно се увеличават заразените от Ковид - защото не иска или защото не може? Според Първан Симеонов, директор на Галъп Интернешънъл, по-скоро не може. "Няма такова доверие тази власт, няма легитимността да наложи ново затваряне и в същото време не иска да има сериозни икономически последици. Макар че Борисов плаши с икономическите последици, надявайки се, че ще направи хората малко по-предпазливи и няма да искат резки движения и се надява и това да работи", заяви политологът.

"Политически не е лесно, защото в момента, в който се обявят примерно мерки за затваряне и на по-сериозна социална дистанция, ще го обвинят веднага, че иска по някакъв начин да задуши протеста. Ако се стигне до затваряне в България, това означава, че трябва да стане преди това в много държави в Европа", каза политологът Димитър Ганев от ТРЕНД.

Трите основни партии потъват, като по-потърпевш е ГЕРБ, и хората търсят трети опции. "Не виждам БСП да расте убедително, но ГЕРБ може да падне под БСП. Друг е въпросът, че ГЕРБ има и парите, и местната власт, и вторите начини и ми се струва, че не е изключено да си вземе изборите. Имам чувството, че изборите ще бъдат оспорени. Основният въпрос вече е ще бъде ли признат изборният резултат от обществото", отбеляза Първан Симеонов.

"Ако сложим един по-общ знаменател, всички парламентарно представени партии загубиха. Нама нито една от тях, която да е спечелила този протест. Дори БСП, която поддържаше твърд опозиционния курс три години и половина, не спечели" коментира Димитър Ганев. По думите му спечели т. нар. извънпарламентарна опозиция или по-точно части от нея в лицето на Слави Трифонов.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад