Доц. Наталия Киселова: Президентът остави партиите в НС сами да търсят пътя един към друг

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическите лидери не знаят какво да правят, закъсняват в разговорите за позиции и политики - какво трябва да се направи и как да се направи. Това каза в студиото на “Денят започва” доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски”.

Тя припомни, че президентът Радев категорично заяви, че няма да е “архитект на коалиции”.

“Още в нощта на изборите партиите трябваше да осъзнаят, че президентът няма да бъде медиатор, посредник, незасимо, че в българската теория на конституционното право, но и в практиката някои от коментаторите считат, че той е посредник като неутрална власт. Президентът Радев не е привърженик на тази теория и остави партиите, които прескочиха 4-процентната бариера и ги остави сами да търсят пътя един към друг. От тази гледна точка, времето, което им дава, трябва да бъде оползотворено”, каза доц. Киселова в отговор на въпрос защо президентът не бърза да връчва първия мандат и забавянето дава ли резултат.

Според нея в рамките на Народното събрание ние все още сме свидетели на “маркиране на територия” - кое от малцинствата ще успее да привлече подкрепа от другата страна, за да се стигне до мнозинство, макар и крехко.

“Партиите не могат да намерят онзи, който да бъде посредник, медиатор, ако щете пратеник между двете спорещи страни, за да се постигне някаква отстъпка”, обобщи тя.

По думите ѝ “Български възход” е по-скоро в блоката на ГЕРБ и ДПС, от другата страна са “Продължаваме Промяната”, БСП и “Демократична България”, а “Възраждане” се явява като нещо трето. Първият блок е склонен да търси решение с първия и третия мандат за съставяне на правителство, докато вторият е склонен да концентрира усилия във втория.

“Независимо в кой от трите варианта ще се стигне до някаква форма на съгласие, казано с всички условности, политическите лидери закъсняват в едно - всяка една от страните заявява, че ако получи мандата, ще положи всички усилия, но усилията вече трябваше да са започнали”, подчерта доц. Киселова.

 

Какво още каза тя вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад