След терористичния акт в Истанбул - кой има интерес от него

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


След атентата в Истанбул властите оповестиха, че кюрдите стоят зад него, а те отричат участие. При терористичния акт загинаха 6 души и десетки бяха ранени. Журналистите и анализатори Мехмед Юмер и Мохамед Халаф коментираха този акт.

През последните години в Турция бяха извършени около 38 атентата, различини групи поеха отговорността, припомни Мохамед Халаф. Министърът на вътешните работи обвини директно ПКК за този атентат, след това говори и за сирийските кюрди, не изключи и възможността зад този атентат да стои Ислямска държава.  "

"Дали има някаква полза за ПКК, някакъв интерес да го направят точно сега, след като самият президент Ердоган и неговата управляваща партия обявиха, че те искат и среща с политическото крило на партията, която Демирташ оглавява", каза  Мохамед Халаф.

"Демитраш беше много ясен и осъди също (атентата), Селяхатин Демирташ, който в момента е в затвора, е бившият лидер на прокюрдската Партия на демократичните народи в Турция, която за пръв път влезе в Межлиса през 2015 г., и стова се даде заявка от страна на кюрдите в Турция, че искат да водят борба с методите на политиката, легитимна борба", поясни Мехмед Юмер.

Според него най-големият потърпевш ще бъде точно този процес на сближаване.

Какво още казаха двамата анализатори вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад