Доц. Околийски: Специалистите и политиците се проваляме в това да обясним на хората защо да се ваксинират

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доколко ефикасни са мерките, които бяха взети в България за справяне с пандемията, ще си проличи в близко бъдеще. Ако това е начин да овладеем пандемията, то значи те са много добра идея, това заяви в "Денят започва" представителят на СЗО в България доц. Михаил Околийски.

Всички добри идеи, които биха стимулирали хората да се ваксинират, са много на място и много неотложни. В този смисъл служебният кабинет взе решение, което е правилно. То може би е закъсняло, но знаем, че често тази пандемия се политизира. Факт е обаче, че броят на хората, които се ваксинират, скочи над три пъти, отбеляза доц. Околийски.

Народопсихологията ни обяснява защо у нас много неща се случват по принуда. СЗО в партньорство с медиите се опитахме да отправим послания, които да докоснат сърцата на хората, да се обединим като общество и да посрещнем по-добре въоръжени този удар. Това не се случи и заради недоверие към властта, и заради липсата на загриженост към собственото здраве - характерна за българите. Ние сме много далеч от цивилизоваността на западните страни, където превенцията е на първо място, обясни представителят на СЗО в България.

По думите му провалът е на специалистите и политиците, които се провалят в опита си да обяснят на хората защо трябва да вземат едно добро за тях решение.

Според него кампанийното говорене помага донякъде. Голямата промяна сега, която е благодарение на служебното правителство, произтича от промяната на Плана за възстановяване и устойчивост. В него има реформа номер 6, която касае здравното образование на децата. СЗО смята, че това е най-големият проблем в страната. Младите трябва да са подготвени и да стават отговорни възрастни.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад