Личните лекари все още не могат да издават рецепти за безплатни лекарства срещу COVID-19

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Общопрактикуващите лекари ще могат да изписват безплатните лекарства за лечение на пациенти с COVID-19. Това стана ясно след извънредно заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Как приемат новината личните лекари: ще облекчи или натовари дейността им и каква организация следва?

Рецептите ще бъдат електронни, но от тях ще могат да се възползват само здравноосигурените пациенти. Подобни безплатни рецепти досега можеха да се изписват само от обособените в ковид зони медици.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив доктор Костадин Сотиров обясни обаче, че мярката не е съгласувана между Здравната каса и управителния съвет на Българския лекарски съюз. Това значи, че в момента безплатни рецепти не могат да се издават, затова и медикът призова хората да не ги търсят, защото няма от кого да ги получат.

"Това решение е стъпка в правилната посока, но то е само намерение. намерение, което надзорният съвет на НЗОК трябва да изпрати до управителния съвет на лекарския съюз. Здравната каса не е началник на семейните лекари, тя не може да ни заповядва. Ние сме договорени партньори съгласно Закона за здравето", заяви д-р Сотиров.

Издаването на рецепта е завършване на прегледа, а не самостоятелна дейност, подчерта докторът.

Вижте повече във видеото

Репортер: Златка Далчева

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад