Доц. Равначка: Намираме се в демографска криза, но това не е краят на България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Намираме се в демографска криза. Това не е краят на България. Оптимист съм и се надявам да имаме положителни тенденции в бъдеще в демографското развитие на страната. Това каза в “Денят започва” доц. Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Тя отбеляза, че през последните десетилетия населението ни намалява и тази година тенденцията за намаляване продължава. В момента България е около 6 млн. и 400 000 души. Положително е, че тази година имаме увеличение на живородените деца, но това не е тенденция на този етап. Положителна е и промяната в психологическите нагласи на българите, които вече желаят да имат повече от едно дете. Едновременно с това обаче продължават тенденциите със застаряване на населението, което влияе негативно на икономическото развитие на страната.

Доц. Равначка е категорична, че за да се преодолее тази криза е необходима дългосрочна демографска политика с редица мерки, които да бъдат последователни. Факторите и мотивите за връщането на младите хора в България са различни. Трябва да се създаде изключително стабилна икономическа среда, в която хората да чувстват сигурност, че ще могат да водят един нормален живот, че ще имат възможност да отглеждат две или три деца, а и да им доставят необходимите условия за развитие.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад