Кога ще имаме детска болница? Коментират Надежда Рангелова-Бояджиева и доц. Калин Лисички

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябва ли да има нова частна болница в София и докога проблемите, свързани с детското здравеопазване няма да намират своето решение? Темата коментирахме в “Денят започва” с Надежда Рангелова-Бояджиева, член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, и доц. д-р Калин Лисички, началник на педиатрична клиника.

Изключително вредно е проблемите в детското здравеопазване да бъдат решавани на принципа на натискане на определени копчета - там трябва последователност, постоянство, за да не чакаме още 40 години нещо да се промени, смята Надежда Рангелова.

По думите ѝ непрозрачното взимане на решение за изграждане на частна болница е довело да напрежение поради притеснения, че съобщеното от частния инвеститор, че в болницата ще има малко педиатрично отделение може да бъде заобиколено и болницата да придобие функциите на детско заведение. Надежда Рангелова-Бояджиева обясни, че първоначално в болницата е било предвидено да има 11 педиатрични специалности за 40 детски легла.

"11 педиатрични специалности при първоначално 40 заявени легла - това означава по 3 легла и малко на специалност, което, ако не ме лъже паметта, е под законовата задължителна бройка - 5 броя. Така че всичките тези неясноти, включително и взимането на решението в последния момент без всякаква прозрачност, без всякаква дискусия, обсъждане с ключови фактори в този процес доведе до тази реакция. И да, имаме такива притеснения и опасения, че може да бъде преструктурирана и след това", каза тя.

Нещата не трябва да се политизират, защото когато се намесят политическите сили, обикновено нещата се провалят, коментира доц. Лисички. Проблем е, че изобщо водим този дебат. Ако имаше детска болница, нямаше да го водим.

Той подчерта, че има проблем с кадрите както на лекарско ниво, така и на сестринско, където всъщност нещата недостигът е катастрофален. Затова и има опасения, че създаването на частна детска болница би довело до невъзможност да се осигурят специалисти за Националната педиатрична болница.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад