Доц. Симидчиев: Можем превантивно да управляваме заразата с дистанцирането, маските и миенето на ръце

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рискът от COVID 19 се увеличава, всъщност рискът не е на базата на вируса, не е на базата на околната среда, рискът е на базата изцяло на поведението на хората, подчерта в "Още от деня" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Затова е толкова важно да имаме физическо дистанциране, което увеличава пътя, по който трябва да мине вирусът, и да носим маски, когато не можем да се дистанцираме", поясни д-р Симидчиев.

"Има няколко неща за този вирус: първо мислехме, че бързо ще разберем повече за него, а виждаме, че всеки ден разбираме все повече и повече и трупането на информация става бавно,  другото, което виждаме - очаквах още в началото на този процес хората да спрат за малко и да започнат да разсъждават върху това, което ни се случва. Оказа се, че в момента, в който се поуспокоихме, се опитахме да се върнем обратно на това, което беше преди", отбеляза пулмологът.

И подчерта, че маските са истински ефективни в защита на другите, а не на нас самите и носенето им е начин да защитим хората, с които се срещаме, това е и отговорност към обществото, в което живеем.

"Факт е, че наблюдаваме много бавно нарастване на груповия имунитет и едно възможно обяснение е, че имаме създаден такъв не към този вирус конкретно, но нещо, което ни пази и от този вирус, имунитет, който прилича на този", изказа свое предположение д-р Симидчиев. И препоръча грипната ваксина като полезна, когато бъдат определени щамовете за годината, защото ще премахне поне един опт играчите, които ще предизвикат висока температура, кашлица и подобни оплаквания.

Д-р Симидчиев отново напомни, че можем превантивно да управляваме заразата с дистанцирането, маските и миенето на ръце. И подчерта, че витамин C може да се набавя по естествен начин от плодовете и зеленчуците.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад