Доходи и заетост - коментират Красимир Дачев и Атанас Кацарчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отваря ли се все повече българският пазар на труда за чуждестранни работници? Можем ли без тях, ако искаме икономически ръст? След като преди дни се подписа споразумение за привличзане на индийски работници, трябва ли да започнем да преосмисляме своите представи за бъдещето на заетостта в България? В "Денят започва" темата коментираха Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ "Подкрепа", и Красимир Дачев, зам.-председател на УС на БТПП.

По думите на Красимир Дачев това споразумение с Индия е частен случай, ние сме отворени към целия свят.

"Не трябва да се забравя, че до 3-4, 5 години 1/5 от световната работна сила ще бъде Индия. Очаква се квалифицирана работна ръка", заяви бизнесменът.

Атанас Кацарчев припомни, че ние сме все още най-бедната страна в ЕС като доходи, нормално е българите да мигрират, ако доходите не растат. Нормално е и работници от страни с по-ниско заплащане на труда да идват да работят у нас.

"Въпрос на политика е. Нашата идея на синдикатите е да се вдигнат доходите, така че да не се получава тази заместваща миграция", отбеляза Кацарчев.

Според него за решаване на проблема са необходими последователни мерки, които не се виждат напоследък. И прогнозира, че тази система на разрешаване на проблема с работната ръка в бъдеще ще донесе негативни ефекти.

Красимир Дачев отбеляза, че вече сме стигнали до момента, в който няма кой да работи, има работа за още толкова, колкото работят, не става въпрос само за квалифицирани работници.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад