Домът на учителя в Русе се руши от 14 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Близо 14 години "Домът на учителя" в Русе се руши. След години на чакане и прехвърляне на собственост, по европейска програма и с финансовото участие на общината, за ремонта му са отпуснати над 4 270 000 лева. Заради противоречия в законодателството обаче след като реконструкцията приключи, сградата ще трябва да бъде върната на държавата и общината няма да я стопанисва.

100-годишната сграда на ул. "Александровска", която близо половин век е била "Дом на учителя", е паметник на културата. Била е собственост на държавата и министерството на образованието. До момента, в който вече е станала негодна за ползване. И така вече 14 години русенци със съжаление коментират състоянието й.

"Тоз цирей, направо е ужасно в центъра на града, хубава сграда, а пък излющена", коментира Цветана Бояджиева.

"Даже се оплакаха тука, че хвърляха стъкла, пада върху децата и трябва да се вземат някакви мерки", апелира Мария Георгиева.

"На нищо не прилича. Я колко е окъртена отдолу. То беше много отдавна като имаше тука дейност".

През 2019 година, след дълги процедури, сградата беше прехвърлена на община Русе. С условието да бъде ремонтирана и да бъде превърната в Младежки център. И ако това не стане до 5 години, собствеността отново ще бъде върната на държавата. Според проекта тук трябва да има възможност за извънкласни дейности, за конферентни събития, да се обособи център за кариерно развитие в областта на образованието и науката; киносалон за младежка кинематография и фотография. Идея, която допадна на много русенци, които даже вече не помнеха какво е имало тук.

"Заведение имаше, да. Но като "Дом на учителя" не го помня. Със сигурност Русе има нужда от младежки център. Не знам пък дали вие помните "Младежкия дом", който беше сбор на танцови състави, на хорове, въобще на изключителна културна дейност, на създаване на въобще на култура в подрастващото поколение, но също бе унищожен", смята Деница Първанова.

"Това, което виждам тук, определено не ми харесва. Не знам дали на някой му харесва всъщност. Това е въпрос, всъщност, който би трябвало да бъде зададен на хората, които имат възможността да оправят това недоразумение", каза Алкин Феким.

И така Община Русе разработва проект за Младежки център. Консултиран е с Националния институт за недвижимо културно наследство. Междувременно е преработван, защото се е чакала подходяща програма за кандидатстване за финансиране.

"Имаме втора отворена покана, която вече няма тези изисквания, и съответно "Младежкият център" е класиран и той печели проекта. Но това се случва между двата периода, в момента на изтичане на този 5-годишен период", посочи Златомира Стефанова – зам.-кмет на община Русе.

И Общината е поставена пред казус – ако проектът не бъде изпълнен, финансирането в рамките на 4 470 000 лева ще бъде изгубено. Затова и поиска от Общинския съвет на Русе да се съгласи собствеността след приключване на ремонта и 5-годишния гратисен период отново да бъде върната на държавата.

"Това предложение е консултирано с МРРБ, тъй като много общини изпадат в тази хипотеза, когато вземат в държавна собственост и тя се пада на ръба на прехвърлянето. Т.е., ако ние сега върнем сградата, ние ще загубим безвъзмездната финансова помощ, защото договорът вече е подписан", допълни Златомира Стефанова – зам.-кмет на община Русе.

Проектът за младежкия център на Русе е част от общ пакет за 10 града в страната. Затова и от общината разчитат, че сградата отново ще стане тяхна собственост.

"Да бъде върната сградата след изпълнението на СМР и след устойчивостта на областна администрация, която след това така или иначе ще я върне, защото те нямат финансов ресурс да управляват тези сгради", каза Златомира Стефанова – зам.-кмет на община Русе.

От общината са оптимисти, но русенци не са склонни да вярват на всяко обещание. Всички обаче се надяват ремонтът да приключи успешно и тук наистина да има "Младежки център".

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад