БАБХ със засилени проверки преди празниците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Извън текущия официален контрол, във връзка с наближаващите празници, ние сме предприели засилени проверки, които касаят предприятията за добив на месо, търговската мрежа и магазините, заведенията за обществено хранене - целия спектър на веригата, където се предлагат храни. Това съобщи в студиото на "Денят започва" д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

"Тези засилени проверки ще траят един месец, защото тази година Великден и Гергьовден са два последователни дни. Усилените проверки започнаха на 8 април и ще приключат на 8 май. На 9-10 май ще можем да качим на нашия сайт обобщени данни за нашите проверки", уточни той.

По думите му към момента проверките сочат, че "по отношение на безопасността на храните, пазарът е спокоен и няма груби нарушения".

"При агнешкото месо най-честите нарушения са липса на съпроводителни документи и липса на здравна маркировка т.е. на печат на месото, което за нас говори, че това месо е без произход и това месо би могло да бъде потенциално опасно за консумация", обясни д-р Кулински.

Подобни са и проблемите с яйцата - отново липса на маркировка на черупката на яйцата и документи за произход, посочи той и добави:

"Има ли маркировка на черупката, това показва на потребителя, че тези яйца произхождат от регистрирана ферма, преминали са през ветеринарен контрол."


Какво още каза той вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад