Доволни ли са рибарите във Варна от улова?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рибарите във Варна се радват на добър улов през последните дни. По това време на годината мрежите им са пълни преди всичко с лефер и чернокоп. Има и скорпид, една от най-вкусните риби, но с отровни шипове.

Тодор Тодоров е рибар от 20 години. Казва, че през последните дни мрежите му са пълни с риба. Това не е типично за средата на септември, когато времето все още е топло.

Към края на септември, когато малко водата поизстине, тогава започва леферът и докъм края на ноември месец. Лефер хващаме, после карагьозът почва, зимата хващаме кефал, всяка риба си има сезон. Тези хищните риби, които хващаме, като лефера, те вървят с ема, по-дребната риба, а по-дребната риба слиза по към брега тук при нас при малко по-студена вода, обяснява рибарят.

Всяка сутрин Тодор влиза в морето с 22-годишния си син. Вече пет години Антонио помага на баща си в занаята.

Пълно удоволствие ми доставя да съм там, много спокойно се чувствам като вляза, като видя морето. Хубава професия е, ако си отдаден на нея, ако работиш непрекъснато и не се отказваш. Най-трудно ми е, че някой ден има и един ден храни цяла година. След това обаче 10 дена може да няма абсолютно нищо. Последните дни беше добре, доста добре, днеска малко по-слабо, но и такива дни трябва да има, казва Антонио.

Всеки ден е различен-един ден има, един ден няма, така е в рибарството. Днес уловът беше малко по-слаб, за съжаление. Предните 2, 3 дни беше добър уловът, имаше доста риба, допълва баща му.

В мрежите на другите рибари в Аспарухово се е хванал основно скорпид. Рибата е сред най-вкусните в Черно море, но не е популярна, защото шиповете й са отровни.

Тази година рибарите са доволни от изкупните цени на рибата. Уловът им бързо се разпродава, като клиенти са им преди всичко собственици на ресторанти и крайбрежните капанчета.

Когато има много риба и другите рибари хващат много, естествено цената малко пада, обаче доволни сме. Трябва да си постоянен, повечко работа, долу горе справяме се, казва Тодор.

И макар да се препитават с улов на риба, тя не присъства в менюто на Тодор и Антонио.

Може би защото много риба е минала през мен. Иначе леферът и калканът са най-хубавите риби... А нашата риба в Черно море има много хубави вкусови качества, защото морето ни е малко солено. Поради тази причина рибата трупа мазнини и е много вкусна, обяснява рибарят.

Както във всеки занаят, така и риболовът има своите тънкости и неприятни моменти.

Мия си ръцете, защото медузите в мрежите постоянно се заплитат и трябва да се хвърлят, защото после много трудно се махат и парят целите ръце, някой път и в очите могат да те опръскат, казва Антонио.

Опитните рибари казват, че ако в началото на септември уловът е добър, мрежите им ще бъдат пълни чак до късна есен.

Репортер: Петя Иванова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад