Проф. Пламен Киров: Можеше да не стигнем до избори 2 в 1

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Казва се, че законът е разум, освободен от страст. При нас обикновено става страст, освободена от разум - това наблюдаваме в последните дни на парламента. Очевидно, че отиваме към 14 и 21 ноември, предсрочни избори за парламент и избори за държавен глава, вероятно в два тура. Това коментира в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" проф. д-р Пламен Киров, ръководител на Катедрата по Конституционноправни науки в СУ.

Да очаквате нещо от нищо е най-популярната форма на надеждата, допълни юристът.

Както тръгна парламентът от първите дни - с процедурни хватки, личностни конфликти, един недобър тон... в крайна сметка парламентът е един колективен орган, в който трябва да се постигне съгласие, защото това е националнопредставителна институция.


Относно кризисната ситуация с гласуването на кандидатурата на Пламен Николов за премиер с проектокабинет, юристът коментира: "Неприятното е, че при нас изключенията се превръщат в правило и то в последните два парламента. Най-вероятно трябва да си извлекат поука политическите жени и мъже и в следващия парламент това да не се повтаря, защото както се казва, да правиш едно и също и да очакваш различен резултат, е контрапродуктивно."

Не конституционните текстове са виновни за неразборията, а това как е написан и как се спазва правилникът, обясни проф. Киров.

Конституцията не се занимава с процедури, затова има правилник. Правилникът за дейността на НС се приема въз основа на Конституцията, но има юридическата сила на закон. Той конкретизира и най-вече определя процедурите, по които работи парламентът. И когато има проблеми с текстовете в правилника, се пораждат и споровете, на които бяхме свидетели.

Президентската институция не може да реши вътрешнопарламентарни казуси, категоричен е проф. Киров.

Президентът се занимава с процедурата по член 99, но той не е господар на процедурата по член 99. Тази процедура основно се развива в парламента, както се казва, президентът е церемониал-майстор, обясни още юристът.

Според него, е можело да не гласуваме на избори 2 в 1.

Президентът непрекъснато говореше, че това е нещо лошо и в крайна сметка, постигна точно това. Той трябваше, заедно със своите експерти да прецени тайминга, в който се развива тази процедура и можеше да не стигнем до 2 в 1. Но в крайна сметка, това са даденостите.

Никой не мисли за технологичните трудности и всички се насочват към пестенето на някакви пари. Никакви пари няма да спестят, аз съм готов да се обзаложа, подчерта проф. Киров.

Символика на политическа немощ - това, според проф. Киров, се предава като щафета на следващия парламент. Добре, че поне успяха да актуализират бюджета, допълни той.

Вижте целия разговор с проф. Пламен Киров във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад