Другият музей: Исторически музей - Балчик

Българското чудо между морето и житата...

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 10 минути
Другият музей: Исторически музей - Балчик
За продукцията

Документален филм

Сценарий: проф. Вера Бонева
Режисьор: Ралица Димитрова
Оператор: Пламен Герасимов
Продуцент: Б Плюс Филм

С подкрепата на Национален фонд "Култура"
С партньорското участие на Исторически музей Балчик

"Исторически музей - Балчик" е филм от поредица "Другият музей", често скрит за обществото и специалистите.
"Другият музей" е инициативен проект за популяризиране на по-малко разпознаваеми и по-слабо подкрепени с бюджетни средства музеи в България. Тези скрити национални богатства са представени в кратки филми - с виртуален тур, образователен разказ и модерни технологии за лесно запознаване на широката аудитория с историята и мястото.

"Исторически музей - Балчик"

Сребърният град, Перлата на Черно море, Бисерът на Морската огърлица...
Така определят Балчик - градът, в който се преплитат три цивилизации - гръцка, римска, византийска.

Наричат го и Белия град заради варовиковите скали, които го обграждат.
Разположен е амфитеатрално на морския бряг, върху няколко тераси, и свързва Добруджанската равнина с морската шир.

Балчик е основна точка на житната търговия в Южна Добруджа в края на ХІХ и началото на ХХ век.

Поминъкът неслучайно привлича погледа към Бялата сграда на Мелницата. Тя е построена за една година - между 1909-1910, на пет етажа и с площ от 1120 кв.м. По това време Мелницата в Балчик е най-модерната в Европа по строеж и обордуване, наричат я "Българското чудо". Запазена е в автентичния си вид и там често се организират експозиции.

В Историческия музей на града са събрани каменни сечива още от Новокаменната епоха - 6 000 г.пр.Хр., които доказават наличието на цивилизация по тези земи. Следващите обитатели тук са траките.

В Балчик има останки от Античен гръцки град, на повече от 26 века. Легендата е, че когато морето изхвърлило статуята на гръцкия бог Дионис, нарекли града Дионисополис. От този период е и намерената колесница - двуколка с богати орнаменти, които предполагат знатна фамилия.

Любопитно откритие от 1907 има в центъра на Балчик - гробница на лекар-хирург, в която са намерени и хирургически инструменти от Античната епоха.

Градът Дионисополис е унищожен през VІ в.сл.Хр, от голяма приливна вълна, предизвикана от земетресение с епицентър в морето. Разрушенията са големи и скриват за векове антична постройка, чийто следи са открити едва през 2007 по време на строителни дейности за нова сграда.

Археолози попадат на исторически ценности и спасяват останките от храма на Понтийската богиня Кибела - тракофригийска Майка на боговете и на всичко живо в природата - планини, гори, зверове.

Култът към Кибела идва в Гърция от Мала Азия през І в. пр. Хр. Майката на боговете се счита за обединител на мъжкия и женския пол. Затова нейните жреци се обричали на вярност чрез скопяване. Храмът й е единственият запазен в елинистичен стил в България и по западния бряг на Черно море.

Важен обект в Балчик е Взаимното училище, което се намира в двора на Храма "Св. Николай Чудотворец".
През 40-те години на ХІХ година заможните българи от Гeнеджийската махала построили българска църква и училище в своя квартал. Но през 1848 година църквата била заграбена от гърците, духовниците - прогонени, църковнославянският език - забранен, а училището - закрито. 20 години по-късно, със специален ферман на султан Абдул Хамид, църквата била възстановена.

Взаимното училище в Балчик било в крак с европейските тенденции, с изучаване на светски материи на български език, по взаимоучителния метод, т.е по-големите помагали на по-малките. В стаите учели по 50 деца. Най-добрите били поощрявани с нагарди, а лошите - наказвани, включително и в "затвора", разположен под катедрата на учителя.

Този период от развитието на Балчик присъства и в Етнографския музей, поместен в реставрирана възрожденска къща, където са съхранени над 1500 експоната от бита и ежедневието през последните два века - рибарски мрежи, съдове, украшения.

С природата и атмосферата си, Балчик е любимо средище на творци. В местната Картинна галерия се срещат стари и съвременни майстори със своите произведения, посветени на морето и романтиката, в тон с мястото и усещането за града.

Другият музей: Музей на котленските възрожденци

Другият музей: Исторически музей - Панагюрище

Другият музей| Б Плюс филм

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад