Две чернодробни трансплантации във ВМА за 24 часа, 9 е броят им от началото на годината в лечебното заведение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Две донорски ситуация за 24 часа у нас и шанс за живот на няколко души. В студиото на "Денят започва" разговаряхме с лекарите, направили трансплантациите - проф. Ивелин Такоров, началник на I клиника по коремна хирургия, ВМА, и доц. Васил Михайлов, Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ВМА.

Проф. Ивелин Такоров разказа, че първата ситуация е била в събота. Млада жена, изпаднала в мозъчна смърт след хеморагичен инсулт. Точно в този момент е изключително важна бързата реакция и трезвата преценка на координаторите от Варна, че потенциалният реципиент може да бъде реализиран. Обясни, че ако не се обърне внимание на стигмите на мозъчна смърт още в самото начало, тя може да прерасне в билогична и пациентът да не е подходящ за донор.

"Другото много важно нещо е отношението към близките, правилното поднасяне на информацията в аспект да бъдем точни, за да се избегнат всякакви спекулации, че този човек може някога да бъде съживен. Ангеографията установява мозъчната смърт. След това се правят съответните диагностични тестове. Мозъчната смърт се установява от комисия от трима експерти. Мозъчната смърт е необратимо събитие", посочи той.

Проф Такоров допълни, че вторият пациент е 22-годишен с остро настъпила мозъчна смърт, и е бил реализиран в неделните часове.

Доц. Васил Михайлов подчерта, че трансплантацията е процес, който продължава 24-36 часа и в него участват страшно много хора - над 70 човека.  

Много кратък е периодът, в който органът може да бъде годен да бъде трансплантиран.

"Беше създадена много добра организация и в събота извършихме първата трансплантация. Междувременно получихме съобщение, че има втори донор в "Пирогов" и успяхме да се организираме една след друга."

Посочи, че във Военна болница има създадена организация на няколко екипа, които по всяко едно време могат да реагират.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад