Защо се бави изграждането на нов мост в село Горно Хърсово?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хората в благоевградското село Горно Хърсово вече месеци чакат да им се изгради мост, след като старият, който свързваше махала „Акациите“ с цивилизацията, беше отнесен от придошлите води на реката още през юни. В момента автомобилите преминават през празното корито на реката. При първия проливен дъжд обаче, хората отново ще остават без алтернативен път. Много сред тях са възрастни и деца.

Наталия Пачова живее в благоевградското село Горно Хърсово, където се грижи за майка си, която е инвалид. През юни тази година придошлите води на Хърсовска река отнасят моста – единственият път, по който жената може да стигне до своя имот. Днес речното корито е сухо и Наталия преминава с автомобила си директно през него. При първия обилен дъжд обаче, придвижването с кола става невъзможно.

Наталия Пачова: Често се налага да пътуваме в София за лечение и при придошлите води или снегове няма как да пътуваме, а състоянията й са спешни. Баща ми си счупи тазобедрена става също, линейка не можа да дойде до вкъщи.

Докато чакат да започне изграждане на ново съоръжение, жителите на махала „Акациите“ са направили импровизиран мост с подръчни материали. Разказват, че не е надежден, но друг вариант за преминаване през реката в дъждовно време нямат.

Наталия е писала десетки жалби до различните институции, но без резултат. Оказва се, че реката e част от горска територия и съществуващият до скоро мост е бил незаконен. За да се пристъпи към изграждане на ново съоръжение, територията трябва да се урбанизира от общината.

Калин Зашев, директор на ДГС – Благоевград: Мост по документи никога не е имало. От нас единствено може да се съгласува ПУП-а, който ще се изработи за направа на път. Мостът вече си е техническо съоръжение, което би трябвало общината да го проектира или да урбанизира територията“.

От общината в Благоевград са на друго мнение…

Инж. Любомир Треновски, директор на Дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ към община Благоевград: Имаме заделени пари за възстановяване на това преминаване през речно корито и за да възстановим защитното съоръжение – дига. Тъй като е извън урбанизираната територия, ангажиментът не е на общината, а съответно територията е държавна и държавните институции трябва да инициират тази процедура по разрешително за ползване на воден обект.

Искане за издаване на разрешително за ползването на речното корито от общината към този момент в Басейнова дирекция не е входирано.

Автор:Аксения Ангелова

Оператори: Методи Стоилков, Иван Терзиев

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад