Екоминистър Юлиян Попов: Не е вярно, че Брюксел ни дава пари, за да затваряме централи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не е вярно, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим едни централи. Има пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство, а ЕС ни осигурява средства да се справим с това. Това заяви в студиото на “Денят започва” министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в коментара си за исканията на протестиращите енергетици и ангажиментите ни към ЕС.

“За енергетиците и за въглищните региони има големи пакети за това, което се случва по пазарни причини”, подчерта той и допълни: “Всеки един пазар има много и сериозни регулации, особено пазарите, когато става въпрос за енергия, за околна среда, когато са свързани с екологични норми. Ние искаме и настояваме за тези регулации, защото искаме да живеем в чиста околна среда и да я контролираме в позитивен смисъл, така че регулациите са неизбежни.”

Според него центърът на властта е силен, въпреки протестите в различни сектори през последните седмици.

“И този център иска да придвижи реформи, които са забавени по различни причини, включително ковид, войната в Украйна, енергийни цени и т.н. Ние се опитваме да ускорим някои неща, а и се сблъскваме с крайни срокове. Това съчетание на фактори довежда до напрежение. Важно е правителството да бъде достатъчно решително, а също и загрижено и ангажирано със съдбата и интересите на всички заинтересовани страни”, коментира още той.

Това, което правителството прави в момента, има за цел да улесни прехода и инвестициите и развитието на региона, заяви екоминистърът и отбеляза, че “ако разговорът се концентрира върху тези възможности, че нещата ще се успокоят".

Всеки протест се политизира, включително и този на енергетиците, категоричен беше Попов.

“Особено в предизборна ситуация съвсем естествено е, когато има недоволство, към това недоволство да се придърпат хора, групи, партии, които искат да спечелят точки от това недоволство”, допълни той.

Какво още коментира министърът на околната среда и водите вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад