Една година от първия случай на COVID-19 у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


Днес се навършва една година от обявяването на първите случаи на заразени с COVID–19 у нас. В полунощ на 7–ми срещу 8-ми март, новината, че един пациент в плевенска болница и един в областната болница в Габрово са дали положителни проби за коронавирус, притесни цялата страна и накара властите да вземат бързи и координирани решения. Темата беше първа и за всички медии.

Въпреки тревожната новина, че COVID–19  вече е в България, това не успя да разколебае всички решили да празнуват в ресторанти и дискотеки до сутринта.
На този фон в Габрово областната болница, регионалната здравна инспекция, община и полиция незабавно сформираха кризисен щаб, който се зае с тежката задача да създаде координация и алгоритъм за действие в неясната ситуация.

Д–р Минко Михов – директор МБАЛ „Д-р Тота Венкова", съобщи относно първия случай на заразена жена с коронавирус у нас: „Пробата е взета след инструкции от щаба за проби на случаен принцип, пациенти с остри респираторни заболявания. Не е била съмнителна за коронавирус, контактите ѝ не са били с хора, които са били засегнати от инфекцията, но резултата, който получихме е положителен. Болницата е под карантина, отделението, в което е била е под карантина, свижданията са спрени, не се допускат външни лица в болницата!"

Започна незабавна дезинфекция на града. Всички спирки и автобуси, обществени, административни сгради и дори улиците в града бяха дезинфекцирани. Гледка, която притесни хората. Заговори се за маските, чуха се първите призиви за социална дистанция, дезинфекция, изолация и хората се притесниха.

Тревогата и напрежението в Габрово продължиха и през следващите дни. В очакване на резултатите от пробите, изпратени в София излезе новината за евентуално първо огнище – в старчески дом село край Габрово.


Служителка в дом за стари хора: „Вчера вземаха на всички проби, включая на персонала. За радост всички имаме маски при нас няма затруднение, може би всеки момент ще свършат."


За щастие по-късно стана ясно, че там няма заразени.
Грипната ваканция за студентите учениците и децата в детските градини беше удължена и всички заживяхме в изолация. Така, от Габрово, коронавирусът влезе в живота ни и вече една година ни принуждава  да се съобразяваме с него непрекъснато .

Зорница Илиева

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад