Христо Щерионов: Буйстващи пътници в самолет могат да бъдат привлечени като обвиняеми

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Индийски гражданин беше задържан за агресивно поведение по време на редовен полет на авиокомпания Еър Франс на 3 март.

Все още не е приключило разследването на инцидента, затова не може да се каже дали е терористичен акт или за аерофобия, заяви в "Денят започва" Христо Щерионов, главен директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация".  

"Към момента става дума за буйстващ пътник. Трябва да се има предвид, че буйстващ пътник по принцип може да създаде сериозни предпоставки за безопасността на полетите и съответно неговите действия могат да се приравнят към терористичен акт", поясни Христо Щерионов.

На базата на действията на тези буйстващи пътници могат да бъдат привлечени като обвиняеми, както е в случая. Дори и за пушене в салона на самолета пасажер може да бъде привлечен като обвиняем, предупреди директорът на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация".  

"Това не са безобидни действия, които всеки може да извършва на борда", предупреди той.

На първо място при такъв инцидент старшата стюардеса е необходимо да докладва на командира за обстановката. Мерките, които тя трябва да предприеме: да успокои пътника, ако е възможно, да предприеме мерки за неговата изолация, която трябва да не близо до аварийни изходи и входни врати. Трябва да се обясни на пътника, че той носи наказателна отговорност за предприетите действия и ако не се успокои, да бъде уведомен, че всички разходи за принудителното кацане на самолета ще бъдат предявени към него.

При искане на командира се осигурява коридор за кацане на най-близкото летище и се изискват действията на летищните служби за сигурност. Това искане от страна на команрида се взема след доклад на кабинния състав. Когато става дума за чужд гражданин и чуждо въздухоплавателно средства, тогава задължително се уведомяват консулските служби и посолствата.

Какво още трябва да знаем за авиационната зашита и безопасност - вижте във видеото.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад